Reflexions després del tancament de RTVV

TancamentRTVVLa sentència del TSJ que declara la nulitat de l’acomiadament col·lectiu decidit per la Generalitat Valenciana (López Jaraba en el judici va reconèixer que va ser una decisió política) va suposar el fracàs de l’estratègia judicial dissenyada pel Partit Popular en funció dels seus interessos polítics de conservar el poder: mantenir una RTVV reduïda en costos i al seu servei, criteris que expliquen l’elevat número d’acomiadats i els criteris de selecció emprats.

La citada sentència ha sigut, per altra banda, un èxit dels treballadors de RTVV, del seu comité d’empresa i de la unitat sindical, que poden tindre la seguretat que qui intente repetir la jugada, segurament es trobarà amb al mateix resultat, i per descomptat, amb la mateixa ferma voluntat contrària dels treballadors i treballadores.

La claredat i contundència de la sentència, en acollir les raons exposades pels sindicats, ha conduït a què la pròpia Generalitat renuncie a presentar recurs, al mancar-li raons per fer-ho, per més que ara pretenguen imputar als treballadors i treballadores de RTVV, estar tancats en banda i mala fé, tot i que la sentència la imputa a la pròpia empresa (i que manté, en declarar innegociable el tancament de RTVV o modificar per Decret-llei la llei que ells, sols, van aprovar).

El clamorós fracàs de l’estratègia dissenyada pel Partit Popular els ha dit a una situació d’absoluta irracionalitat: els que fa mesos apostaven per la continuiïtat de RTVV, ara la declaren inviable, sense aportar la menor raó, i quan ells mateixos reconeixen que ara no te deute; els de defensen la reforma laboral perquè afirmen que serveix per evitar acomiadaments i crear llocs de treball no dubten a a recórrer a ella per acomiadar, no a un miler, sinó a 1600 treballadors: els que es proclamen defensors dels diners dels valencians, no dubten en pagar la retribució de 1600 treballadors sense donar-los una ocupació; els que s’investeixen de defensors de l’Estatut d’Autonomia i les senyes d’identitat, opten per privar-nos d’una institució essencial en el coneixement de la nostra realitat i valors.

Tot açò, culmina, tras una sèrie d’esdeveniments cadascun dels quals més increïble, en el tancament de les emissions de RTVV executat al dia 29 de novembre.

Aquest tancament ha tingut un enorme impacte mediàtic, a que han contribuït, d’una banda, els innumerables casos de dignitat que han oferit els treballadors, tant de RTVV com els externs (com és el cas dels periodistes que deixaren sol a Ciscar a Alacant), com d’altra banda, l’actitud inqualificable del Govern Valencià, intentant amagar-se a Ibi, o renunciant a actes públics arreu del país. I tot això en el marc d’una extraordinària solidaritat de tots els mitjans de comunicació que han sabut valorar els paper dels mitjans públics de comunicació en la nostra societat i l’arbitrarietat i autoritarisme del govern d’Alberto Fabra.

Tot allò confirma un nou escenari en el que segurament procedirà:

1.Establir els mecanismes que permeten la informació i actuació unitària de tots els treballadors i treballadores, especialment quan s’acosten esdeveniments tan trascendentals com el nou acomiadament col·lectiu anunciat per l’empresa.

2. Fer costat al Comité d’Empresa en la seua dificil tasca, que fins ara ha desenvolupat amb gran encert, aconseguint derrotar judicialment al govern del PP i arraconar-lo socialment. Al comité li correspon definir l’estratègia adequada al moment i ha de comptar amb el suport de TOTS els treballadors i treballadores de RTVV.

3. Reconèixer que, després del tancament de les instal·lacions, l’escenari de les mobilitzacions és l’opinió pública, on hem aconseguit un canvi substanial al nostre favor en la defensa d’una radiotelevisió pública, en valencià, plural, sense corrupció i de qualitat que hem de consolidar i ampliar. És en aquest punt on el PP més acusa el tancament de RTVV

4. Aprofitar el moment actual d’impacte mediàtic i de vespres d’un nou comiat col·lectiu. Hi ha moltíssima feina per fer, però som molts i sabem fer-la.

5. Denunciar col·lectivament, a través del comité si ho estima oportú, la violació que suposa l’actual tancament, del nostre dret a l’ocupació efectiva, i la necessària bona fe i normalitat que ha de presidir la negociació de l’anunciat acomiadament col·lectiu de més de 1600 treballadors. Així mateix, el comité ha de vetllar perquè es percebesca la retribució de forma puntual i completa de l’empresa, ja que ha decidit donar-nos vacances i permís retribuït

6. Reiterar el nostre compromís per una solució acordada i raonable a tots la problemàtica de RTVV

7. Fer una crida al conjunt de la societat valenciana perquè prenga consciència de la necessitat d’una televisió pública i al servei de la ciutadania .

Compartir

3 thoughts on “Reflexions després del tancament de RTVV

 1. Xusso

  Doncs a mi aquest tancament em deixa reflexions en diferents direccions..

  Crec que era una TV molt manipulada, i li pegue un tiró d’orelles als periodistes per no haver-se sublevat molt abans, aixó m’ho reconéix inclús un técnic de la casa, dels 5 ó 6 treballadors que conec dins. La veritat segons Canal 9-do (com jo li deia).

  Per altra banda.. si m’agrada l’informació de proximitat, l’oratge, possar en valor les tradicions valencianes (no solament les Falles), el territori i els productes valencians, els esports, m’agrada molt el bàsquet i la pilota valenciana (que crec que va millorar prou amb les retransmissions des de el Trinquet de Genovés), el “Trau la Lllengua” i alguns programes de l’última época crec que eren la línia a seguir.

  Ara tot aixó es desmonta quan començava un informatiu diguent-nos “el president Camps ha dit en Les Corts que tot es meravellós..” i seguit d’un aplaudiment de 2 ó 3 minuts, com si siguera el César parlant a Roma ; per no parlar de “l’impacte econòmic que anava a tindre la Fórmula 1 a València” aixó repetit com 10 vegades al día , i que després ha sigut un pou sense fons, un de tants solars que ens han deixat.

  Per tot aixó estic molt dividit, perque per una part crec que perguem una mitjà de comunicació que deuría ser molt important i per altra banda ha sigut un “arma de manipulació massiva”, a la que han afonat els seus directius incompetents.

  Des d’ací el meu recolzament per a montar algo NOU però sense manipular, que done moltíssima importància al segon apartat del que he parlat. Moltes Gràcies.

 2. Amparo

  (Disculpeu que pase al castellà,tinc el valencià escrit un poc oxidat i no soporte escriure amb faltes d’ortografia)
  Tengo 38 años,soy médico del hospital de Alcoy, nacida en Castellón, residente en Valencia …. Recuerdo como si fuera ayer,ese 9 de Octubre del año 89, como algo grande. Yo pasé mi infancia en Albocàsser,allí se veía TV3 y desde aquel día,podíamos decir con orgullo que nosotros también teníamos una tele propia.
  Con todo, hace fácilmente más de 10 años, que no veía canal 9, salvo puntualmente (mi primera entrada de moros y cristianos la vi y la entendí gracias a vuestra retransmisión y eso, para el desarrollo de la consulta diaria, creedme que era muy importante) en parte por el uso y la manipulación informativa que el gobierno en el poder hacía de ella.
  Eso no quita para que desde el día 5 de Noviembre, tras el anuncio de Alberto Fabra, esté en estado de shock con un cabreo y una indignación que crece cada día; cabreo e indignación que me ha llevado a salir a la calle a clamar que se nos devuelva una televisión que es de todos.
  Simplemente os escribía para animaros a que no desfallezcáis. Tenéis a la sociedad civil de vuestra parte. Una sociedad civil que está muy cansada. Ni uno solo de mis pacientes (y son muchos y de muy distinta clase y posición social) ha tragado con el discurso de “esto se hace para invertir ese dinero en educación y sanidad”. Y eso os lo dice alguien que trata con gente muy enferma y que a veces ve con preocupación e indignación el tema de los recortes, el copago,etc.
  No desfallezcáis porque ahora que me siento un poco huérfana desde ese fatídico día 29 de Noviembre negro, soy más consciente de lo importantes que habéis sido difundiendo nuestra cultura, nuestros acentos, nuestras costumbres…Os lo dice alguien que ha recorrido nuestra tierra, practicamente de norte a sur, y que sabía cosas de antemano gracias a lo aprendido con RTVV.
  No desfallezcáis y nos tendréis ahí detrás mismo, apoyando.
  Y gracias por estos primeros 24 años de historia.

  PD: No sé si éste es el medio para expresar esta opinión pero no he encontrado otro.

Deja un comentario