1 de juny: pobles junts contra la troika

Centenars de persones secundaren a València, el passat 1 de juny la concentració sota el lema “Pobles Units contra la Troika el passat 1 de juny. Més de 100 ciutats europees s’alçaren contra les polítiques inhumanes que el Banc Central Europeu, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional imposen als ciutadans.

Davant del Banc d’Espanya, al carrer Les Barques, de València, es proclamaren consignes contra el “homens de negre” amb disverses performances, a més d’actuacions musicals en directe. Ambient festiu i reivindicatiu per a reivincidcar una nova resistència ciutadana europea al sò de Grandola Vila Morena i Bella Ciao, dos temes històrics del panorama musical convertits ja en simbols de la nova resistència.

L’acte va estar organitzat per la Plataforma Totes Juntes que agrupa, entre d’altres, els col·lectius i associacions següents: 15M d’Algirós, ACDESA-PV, 15M de l’Olivereta, ATTAC, Benimaclet al carrer i 15M de Benimaclet, 15M del Cabanyal, Plataforma per l’Anul·lació del Deute, l’Associació Feminista Antígona, A Contracorrent, La Fundació CEPS, Esquera Unida, Intersindical Valenciana, la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques, el Partit Comunista del PV, la coalició Compromís, la CGT-PV, Ca Revolta, La Cimera Social, la Plataforma Socialistes d’Esquerra, la Confederació Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana, Democràcia Real Ja, 15M de l’Eliana, 15M de Saïdia, El Consell de la Joventut de la CV, la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes, el Col·lectiu Lambda, 15M de Russafa, CCOO-PV, la Plataforma Social Alaquàs, la Plataforma en Defensa de la Dependència, Acció Cultural del País Valencià, la Plataforma per la Salut Mental, La UGT, 15M d’Alaquàs i d’Aldaia, 15M de Montolivet-Sapadors, la Plataforma Social de Meliana, la Plataforma d’Aturades de Montcada, el Bloc d’Estudiants Agermanats, l’Associació d’Estudiants de Secundària, Joventut sense Futur, el Col·lectiu de Científics i Investigador i els Iaioflautes.

Podreu consultar el manifest de la convocatòria a continuació:

MANIFEST

Les brutals i inhumanes polítiques d’ajust imposades per l’odiosa Troica (el Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea) amb l’ajuda dels governs còmplices, estan causant a Europa la major crisi de la democràcia de les últimes dècades. Milions de persones estem sent condemnades a l’atur, a la pobresa i fins i tot a la mort per un deute il·legítim i impagable, que en la seua major part és privada, de bancs, grans empreses i entitats financeres. El rescat Europeu a la banca, avalat i garantit per l’Estat, un cop més privatitza els beneficis mentre socialitza les pèrdues i a canvi exigeix ​​retallades sagnants.

Amb l’excusa de la crisi del deute han modificat la Constitució (art .135.3) sense escoltar la nostra veu en referèndum, imposant el desmantellament dels serveis públics com la Sanitat o l’Educació que són lliurats al sector privat com “oportunitat de negoci”, vulnerant així els drets socials i laborals conquerits en les últimes dècades. Amb això s’ha provocat, a més, que milers de famílies dels països afectats perden el seu habitatge i la seua vida diària.

La dissolució de les fronteres entre allò públic i allò privat alimenta una corrupció impune que envileix la nostra societat i perverteix la política en el seu paper insubstituïble d’instrument d’acció ciutadana. L’objectiu de les privatitzacions és l’espoli, la concentració de la riquesa i l’aprofundiment en les reformes neoliberals.

Ja siga a través dels memoràndums imposats per la Troica a Grècia, Irlanda, Portugal o Xipre, o del rescat financer en el cas de l’Estat Espanyol, s’està produint un transvassament de diners públics a les entitats financeres a costa de la pèrdua de drets bàsics, l’empobriment generalitzat de la població i l’augment de la desigualtat social a tot Europa.

Sabem que el model de desenvolupament insostenible de les últimes dècades, basat en un alt consum de recursos energètics i matèries primeres, ha arribat a la seua fi. Davant del creixement il·limitat de l’economia financera i especulativa és necessari un canvi de rumb, però no per salvar els bancs sinó a les persones, a les generacions futures i al planeta.

Aquest canvi de rumb ha de partir d’una democratització d’Europa, des dels seus ciutadans/es, perquè els drets de les persones i les decisions polítiques democràtiques s’imposen a l’avarícia de les institucions i dels mercats financers, i de les grans multinacionals.

Quan celebrem el segon aniversari del 15M, de la presa de consciència política de la ciutadania, dels nous moviments socials que s’estan construint des de baix, alternatives a les polítiques neoliberals a través de les assemblees, les marees i les plataformes, sabem que la nostra lluita és internacional i exigeix ​​la convergència de la ciutadania de tots els països afectats.

A Europa, diversos col·lectius procedents de l’Estat Espanyol, França, Itàlia, Grècia, Xipre, Irlanda, Anglaterra, Escòcia, Alemanya i Eslovènia, reunits a Lisboa el passat 26 d’abril, convidats pel moviment portuguès ‘Que Lixe a Troica’, fem una crida a una protesta internacional descentralitzada avui dia 1 de juny contra les polítiques d’ajust del dèficit sota el lema “Pobles Units contra la troica”.

Aquest és el començament d’un procés descentralitzat, inclusiu i participatiu. Volem construir col·lectivament, unint les nostres forces i accions, protestant internacionalment contra la Troica. Fem una crida a totes les persones, amb o sense partit, amb o sense feina, amb o sense esperança, a unir-se a aquesta proposta el proper 1 de juny.

Animem a totes les organitzacions polítiques, moviments socials, sindicats, partits, col·lectius i grups informals, a unir-se en aquesta jornada internacional.

Volem seguir ampliant les nostres aliances, tant a nivell nacional com internacional, ja que som conscients que només la suma de les nostres veus podrà aturar les noves onades de retallades que s’estan preparant. Els pobles d’Europa han demostrat que no estan disposats a assumir més sacrificis inútils. Ha arribat el moment de demostrar la nostra capacitat per coordinar la lluita per una altra Europa, l’Europa de les persones.

De nord a sud, d’est a oest prenguem els carrers a tot Europa contra la Troica

Per la Democràcia, la Llibertat i els Drets socials.

No al cop d’estat financer. No devem, no paguem

 Hi ha alternatives. Hi ha solucions:

  • Per la Justícia social i ambiental

  • Per la Transparència i la Democràcia Participativa 

  • En defensa d’uns Serveis Públics i Universals

- Per una Auditoria Ciutadana del Deute. Contra el Deute il·legítim

Compartir

Deja un comentario